Mattor för hela ditt hem

Vi vill ge dig en soft känsla med trendiga och stilsäkra mattor som är riktigt mysiga att doppa fötterna i. Dessutom är alla våra mattor handgjorda i de olika materialen ull, polyester, viskos, bomull, jute och läder. Materialen, texturen, strukturen och färgerna på mattorna är noga utvalda för att kunna erbjuda dig mattor som passar i hela ditt hem. 

Vi erbjuder rumsmattor, gångmattor och runda mattor i måtten 60x90, 75x140, 80x250, 160x230, 200x300, 250x350 samt Ø150 och Ø300.

Förebygg skador, fläckar och slitage på dina mattor Att tänka på generellt på när du sköter om dina mattor från Jakobsdals:

Lämna in dina mattor till ett välrenommerat mattvätteri för en väl utfört fackmannamässig plantvätt. (Undvik kemtvätt då vätskorna kan torka ut fibrerna i mattan). Behandla därför heller inte svårare fläckar själv med kemikalier. Behandla fläcken så snabbt som möjligt - detta gäller både behandling hemma och av fackman. Enklare fläckar kan med fördel själv tas bort. Börja utifrån och arbeta dig inåt. 

Rengör din matta på båda sidor med ett helt munstycke avsett för mattor och textilier. Var extra försiktig med och dammsug aldrig mattans kant. Dammsug och torka även golvet under mattan. Rotera på eller vänd din matta för ett jämt slitage. Använd möbeltassar och skydd, drag inte i mattan när det står möbler på den eller drag i möblerna när de står på mattan. Använd med fördel ett mattunderlägg både för att skydda din matta och ditt golv.

Se vår mattkollektion

Sähär sköter du om din ullmatta 

Ull är ett slitstarkt naturmaterial med ett naturligt flamskydd som, om man sköter det rätt, både håller länge och är naturligt smutsavvisande. Ull är ett material som i början luddar en del. Detta för att det i alla mattor finns spillmaterial och lösa trådar kvar från tillverkningen. Dammsug mattan varligt och försiktigt så kommer luddet med tiden att avta.

Att tänka extra på vid skötsel av din ullmatta:

  • Ull är känsligt för direkt solljus.
  • Om det uppstår en enklare fläck på mattan så lös direkt upp galltvål eller diskmedel i ljummet vatten.
  • Använd inte kemikalier. Arbeta dig utifrån och in och torka sedan bort fläcken.
  • Svårare fläckar bör behandlas av fackman.

 

Såhär sköter du om din polyestermatta

Polyester är ett relativt lättskött material som är mindre känsligt för väta och fläckar. Materialet är lätt att färga in och får därför en fin glans och lyster, vilket ger ett väldigt soft och lyxigt intryck.

Att tänka extra på vid skötsel av din polyestermatta:

Då vissa polyestermattor ibland kan upplevas svåra att få rena på djupet är det viktigt att vända och skaka mattan vid rengöring. Mycket slitage kan medföra minskad lyster varvid polyestermattan bör roteras då och då. Undvik att få feta fläckar på mattan då de kan vara väldigt svåra att få bort.

 

Såhär sköter du om din matta av läder

Läder är slitstarkt och blir oftast bara vackrare med åren. Eftersom skinn aldrig är lika varandra kan viss variation finnas vad gäller utseende, nyans och struktur.

Att tänka extra på vid skötsel av din matta av läder:

Undvik direkt solljus. Dammsug och skaka din matta regelbundet. Om det hamnar en fläck på mattan så rekommenderar vi professionell rengöring.

 

Såhär sköter du om din bomullsmatta

Bomull i sig är ett slitstarkt material. Däremot kan materialet upplevas lätt att ta till sig och suga upp närliggande smuts. Viktigt att veta är också att det inte finns något naturligt flamskydd i bomullsfibern. Färg- och storleksvariationer kan förekomma beroende av bomullsmattans tillverkningsprocess.

Att tänka extra på vid skötsel av din bomullsmatta:

  • Bomull är känsligt för direkt solljus.
  • Om det uppstår en enklare fläck på mattan så lös direkt upp galltvål eller diskmedel i ljummet vatten.
  • Använd inte kemikalier. Arbeta dig utifrån och in och torka sedan bort fläcken.
  • Svårare fläckar bör behandlas av fackman.
  • Ruska (piska inte) din bomullsmatta med fördel en eller ett par gånger per år.

 

Såhär sköter du om din matta av jute

Jute är en kort naturfiber som utvinns ur corchorus-plantan från stjälkarna på de små buskarna. Buskarna har sitt ursprung i Indien där även Jakobsdals mattor tillverkas. Doften från jutemattan kommer från den olja som används för att binda ihop fibrerna när man spinner jutegarnet.

Att tänka extra på vid skötsel av din jutematta:

Vatten ska inte användas vid rengöring av mattan då det löser upp mattans fibrer. Däremot kan en urtvättad trasa användas för att försöka suga upp så mycket som möjligt av den vätska som spillts. Vid rengöring ska jutemattan dammsugas. Om det blir en fläck på mattan ska den tas om hand omgående. För en längre livslängd bör även mattan dammsugas ofta på båda sidorna samt på golvet under. Även vädring en eller ett par gånger per år rekommenderas.

 

Övrigt

Vi har dekor, kuddar, plädar, bord och soffor som passar till alla våra mattor. Vår inspirationskatalog ger dig tips, idéer och inspiration. Alla våra mattor kan kombineras med vårt inredningssortiment för att ge dig en härlig och soft känsla i ditt hem.